21 mei, 4 en 18 juni 2019 | 10:00 - 12:00 uur

Inzichtgevende training: Familie opstellingen

Heb je het gevoel dat je steeds weer ergens tegen aanloopt, ergens in vast zit, iets waar je anderen soms heel gemakkelijk mee om ziet gaan, maar jou lukt het niet.

De oorsprong kan liggen in de familie waar je bent opgegroeid of zelfs bij generaties daarvoor. Een familie is een systeem waarvan de leden diep verbonden zijn en zullen blijven met elkaar, soms tegen wil en dank in. Ook al ziet men elkaar niet meer, de invloed blijft in je systeem. Familieleden hebben -vaak verborgen of niet uitgesproken- verwachtingen van en naar elkaar. Deze kunnen leiden tot bepaalde patronen en overtuigingen die niet meer helder zijn. We kunnen hierin verstrikt raken. Deze verstrikking nemen we mee vanuit ons familiesysteem, naar allerlei situaties waarin wij gedurende de rest van ons leven in bewegen, met alle consequenties van dien. Binnen elke familie zijn verborgen dynamieken werkzaam. Vaak beperken deze verborgen dynamieken een goede voortgang van ons eigen leven.

Thema’s waar je meer inzicht in kunt krijgen met familie opstellingen zijn o.a.

Relatieproblemen, depressie, angst, woede, geen plek kunnen vinden in een werksituatie, het “gevoel nergens bij te horen”.

Door inzicht krijg je meer helderheid en kan de situatie beter gedragen worden en krijg je meer lucht en het geeft verlichting. Soms openen zich hierdoor nieuwe mogelijkheden.

Hoe de familieopstellingen er uit zien:

Er is een groep van ongeveer 6 tot 12 deelnemers, deze zijn geen familie van elkaar.

Per ochtend kunnen 2 opstellingen gedaan worden, door 2 verschillende deelnemers. De andere deelnemers vervullen een belangrijke rol. Ze kunnen gevraagd worden plaatsvervangers te zijn voor familieleden (representanten). Of zij representeren een element uit het leven van de vraagsteller. Bijvoorbeeld :“wil jij mijn verdriet even zijn?“

De begeleider helpt de vraagsteller, naar aanleiding van het eigen thema, zijn of haar familieleden opstellen. Vervolgens zal het proces dat ontstaat leiden tot een diepgaande ervaring, zowel voor degene die de hulpvraag stelt als wel door degenen die de familieleden representeren. Het meewerken aan een opstelling van een ander is tevens een diepgaande ervaring waarin ook verheldering naar aanleiding van eigen vragen ervaren kan worden.

Hermien Pot heeft zelf een 2 jarige opleiding familieopstellingen/systemisch werk gedaan.

Ze biedt graag bij Focus een eenmalig traject aan van 3 ochtenden: op dinsdag 21 mei, 4 juni en 18 juni 2019 van 10.00 tot 12.00 uur.

Deelname is 5 euro per keer als figurant/toeschouwer en 7,50 euro als je zelf een opstelling wilt doen. Je kunt bij alle drie ochtenden aanwezig zijn, maar dit hoeft niet.

Opgave telefonisch bij Hermien Pot 06-11313496

Hermien Pot
Hermien Pot

Elke vrijdagmiddag

Vrijdagmiddag special

De vrijdagmiddag special: kom gezellig voor een hapje of een drankje, en/of bezoek de winkel of het plantenasiel! >

6 lessen vanaf 23 mei

Vervolgcursus Tekenen en schilderen

Heb je enige voorkennis van tekenen en schilderen of heb je bij stichting Focus de basiscursus tekenen/schilderen gevolgd dan kun je je opgeven voor deze verdiepingscursus. >

22 & 29 mei, 5 & 12 juni

Workshop: koken met een budget!

Focus geeft binnenkort een workshop die zich gaat richten op het koken van goedkope en gezonde maaltijden. >